Hijabakuten

Vems bild av hijab har du? Argsinta sedespoliser som tillrättavisar den som har sjalen på sned? Färgglada modekreationer på youtube? Eller kanske kjol, blus och en enkel sjal? Eller en kvinna fullständigt täckt i svart? Sätten att täcka sig är många. Och då du vill börja så kanske du funderar på några av följande saker…

Nu är det dags att närma sig ämnet som så många har åsikter om: Hijab eller ska vi säga islamisk täckande klädsel. Det finns såna enorma mängder artiklar om hijabbens nödvändighet för den rättrogna kvinnan (betydligt färre om att även män har en klädkod och framför allt en uppföradekod att rätta sig efter) att jag tror det räcker så. Konstaterar bara att hijab enligt mainstream-islam ses som ett påbud. Och sen finns även andra tolkningar men dessa berör jag inte just nu.

Varmt på sommaren?
Ja i lyckligaste fall kan vi ju få några riktigt varma dagar per år här i Sverige. För hijabbisar gäller då tunna sjalar, naturmaterial, luftigt. Det jobbigaste den årstiden är väl folk som glor och tycker synd om en. Vill du bada? Välj burkini eller klänning, men välj för sjutton inte att avstå från det du gillar att göra! Tips på bra kläder: abaya/klänning från Mellanöstern under en kan du ha nästan hur lite som helst ;). På kontoret: Långkjol eller vida byxor och luftig tunika.

Kallt på vintern

Också det en fråga som behöver hanteras. Tunna sjalar = frysa om huvudet. Tjocka sjalar = skönt utomhus men…sen kommer man inomhus och förgås av värmeslag. Tips: en extra varm sjal att ha om huvudet ovanpå den tunna sjalen. Ut och leka? Du hittar i bästa fall mössor som täcker hela huvudet plus öronen, sen har du halsduk och vips! Vältäckt och färdig för lek i snön!

Träning
Kvinnogym finns att tillgå på en del håll, du kan även köpa täckande träningskläder på nätet. Stanna inte hemma i soffan. En del syrror brukar köra crosstrainer hemma i stället, men det finns alltid lösningar för att vara aktiv. Lev livet fullt ut (nu väntar jag bara på att bli ivägjagad till gymmet jag med ;))

Diskriminering och hatbrott
Japp det förekommer. Och det kan vara jobbigt. Men om du nu är övertygad om att du vill bära hijab så får du väga obehaget mot att svika dina egna ideal. Det brukar finnas lösningar, det är absolut inte alla som diskriminerar utan du kan även ses som en tillgång ibland. Om du blir illa bemött kan du kontakta en antidiskimineringsbyrå eller DO.

Människors dumma kommentarer
Jodå det finns en hel del. Enligt vissa ska man inte svara utan bara strunta i det. Själv tycker jag att man i regel ska svara, för att personen ska få klart för sig att det inte är förskrämd stackare som de kan trakassera som de vill. Hä rär lite svarsförslag av olika karaktär… välj efter tillfälle och samvete:

Påskkärring-skämt: ”Missade du flyget till Blåkulla?” ”Se upp så jag inte trollar bort dej” ”Vill du ha lift på min kvast?” ”Ser du verkligen inte skillnad på muslimer och påskkärringar?”

Vad ful du är-kommentarer: ”Om jag såg ut som du så skulle jag bära burka jämt!” ”Har du kollat dej själv i spegeln på sistone?” ” jag är i alla fall inte ouppfostrad, det är faktiskt fult att kommentera andras utseende” ”Nämen nu blir jag ledsen – jag som tyckte jag matchade färgerna så bra i dag”

Stackars dig (nedlåtande): ”Tyck synd om dej själv i stället” ” Har du inget bättre för dig än att lägga dej i mitt liv?” ”Jag är så lycklig att jag inte hackar på andra”

Åk hem: ”Ja jag är just på väg hem till (välj ett av de ”finaste” bostadsområdena i din stad)” ”Jag är hemma, är du?” ”Hem? Jag har inte utegångsförbud”

Vad varmt det måste vara: ”ja det är ju därför jag inte tog ylleburkan idag!” ”The heat is oooon (sjung falskt med ett snett leende)” ”helvetet är hetare (med gravallvarlig min)” ”Jag brukar inte snacka om min transpiration med främlingar, brukar du?”

Själv gillar jag bäst lite bitande sarkasm med glimten i ögat…. helst som får folk att tänka till.

Måste till sist bara dela med mej en riktig höjdare: Kom in i fikarummet på jobbet på morgonen. Inget godmorgon eller hej utan en direkt fråga kastades ut: ”Hur gör du för att visa örat på passet?” Jag: ”Jag skär av det som Van Gough!” Asgarv i hela kafferummet.

Fördelar med att bära hijab
Nu menar jag inte de där lockropen om Paradisisk belöning (även om det är nice) utan de där omedelbara praktiska vinsterna. Enjoy:

Man kan stoppa telefonen i sjalen… gratis handsfree
Kan gå och handla i pyjamas på helgerna… bara abayah och sjal o sen iväg till närbutiken
Man slipper dåliga hårdagar
Skyddad mot slitage pga sol, kyla, miljögifter mm
Har hijjab för att inte skapa upplopp och osämja på badstranden (det finns bara en av mig Wink )
Om man har lust med det kan man gå upp en massa i vikt utan att det syns

Sjalen är lättillgänglig om man snabbt måste torka av någonting från bebisens ansikte… (Dock rekommenderat att byta sjal sedan)
Om det är kallt ute värmer den öronen och huvudet.
Bebisar älskar att leka med sjalar när man håller i dom (den kan alltså användas som bebis-underhållning!)

Man slipper ha mäns ögon i urringningen eller på andra platser för den delen
Man får mer respekt för den man är och sina åsikter än för sitt utseende

hett tips är att ta på hijaben med telefonen i när man städar, när man lagt på (hoppas ni förstod att jag menar att man ska prata i telen också) Så är helt plötsligt huset städat utan att man ens märkt att man städat

Insamlade tips från sjalbärande syrror – tack för bidragen!