Det uttrycks olika uppfattningar om vad en konvertit är för något. Många mer eller mindre konstiga föreställningar om vem man är och varför man konverterat florerar.

De senaste dagarna har jag blivit påmind om en del av de här fördomarna som konvertiter kan stöta på. Mycket känns som en tjatig återupprepning.  Här är några av nidbilderna man kan stöta på:

#1. Våpet. Hen är en osjälvständig lite labil typ som övertalats eller i värsta fall tvingats att konvertera av antingen en partner, tilltänkt partner eller eventuellt ett kompisgäng med hårt social tryck i ghettot. Hen går all in för att bli riktigt from och hen gör det för att behaga den som introducerat hen till islam. Om det blir en brytning med denne person så kommer hen som regel att dra sig ut, då hen aldrig var troende på riktigt. Fördomarna verkar mest riktas till kvinnor, även om antalet män som sagt shahada för att få sin muslimska älskling kan vara betydande då merparten muslimska kvinnor kräver att mannen ska vara muslim, till skillnad från ickemuslimska kvinnor som inte har samma absoluta krav på konvertering. (självfallet säger inte Konvertitakuten att dessa män inte är troende!)

#2 Ex-busen. Hen har haft ett vilt förflutet, kanske konverterat i fängelset eller varit en partyperson som ständigt berusad sprang mellan olika slags nöjen. Hen har sedan på något vis sett ljuset, kanske i samband med en kris, och kan hänge sig åt lika intensiv religiositet som tidigare partajande eller kriminalitet. Man vet aldrig om hen kommer att återvända till sitt forna leverne.

#3. Kvinnoförtryckaren. En annan nidbild som drabbar manliga konvertiter är att de valt islam för att de gillar ett starkare patriarkalt upplägg än vad som finns i samhället i stort. De vill ha en kvinna att bestämma över. Konverteringen ger dem chansen till bekantskap med likasinnade. Och självklart är han också en kvinnokarl som vill ha fyra fruntimmer, minst.

#4. Den instabila. Den här personen byter livsstil och livsåskådning årligen. Minst. Just nu är hen inne i en megamuslimsk period men det kommer att gå över. Nästa år kanske hen är någon helt annan. Ja, de fördomsfulla hoppas iallafall på att det bara är en fas som går över.

#5 Självplågaren. En nidbild som oftast klistras på kvinnor. Detta är en kvinna som egentligen bär på självhat och därför plågar sig med burkor, förtryckande man och ett inskränkt liv. Man tycker synd om henne på ett nedlåtande sätt.

 

Nå, känns det igen? Ska tillägga den intellektuelle konvertiten som dyker upp vid enstaka tillfällen. Då beskrivs någon som faktiskt har studerat religionen och gjort ett andligt och intellektuellt val. Företrädesvis handlar det då om män, i medier brukar konvertitkvinnor snarare intervjuas angående hennes man och deras relation än den andliga och intelleltuella process som man går igenom vid en konvertering. Troligen svårt att tänka sig att kvinnorna gjort egna val. Ja, på sig själv känner man andra, brukar det heta.

Fördomar förenklar världen, tyvärr ofta på ett negativt sätt. Vilka fördomar har du stött på ?