Sommartid så är det ständig skymning i Sverige, periodens längd varierar lite beroende på var i landet man befinner sig och längst i norr, över Polcirkeln så har vi midnattssol. Ständig skymning innebär också att de vanliga metoderna med vilka man fastställer tiden för nattbönen (isha’a) och morgonbönen (fadjr) inte fungerar. Vi ser ett antal olika metoder att uppskatta tider vilket tar sig i uttryck att man i samma stad kan finna bönetabeller med olika tider för samma bön.

Det här fenomenet är också -naturligtvis- aktuellt då det gäller att fastställa klockslaget att påbörja fastan i Ramadan då den infaller under sommarmånaderna och verkar orsaka en hel del förvirring.

Tänkte därför länka till lite mer information om det här med beräkning av bönetider för dig som skulle vilja fördjupa dig lite mer.

Dag, natt, skymning – och bönetider  på rahma.se

För den som inte tror på att det är ljust hela natten eller bara vill se HUR ljust det egentligen är. Här kommer en bild som jag själv tagit den 12 juni vid en inflygning till Arlanda 4 mil norr om Stockholm. Klockan är 00.15 på natten. Sobhan Allah.