Lästips

Minaret av Leila Aboulela
En roman som nyligen kommit ut på svenska. Handlar om en överklasstjej från Sudan som blir tvungen att fly från hemlandet. I England får hon jobba som hembiträde. Hon blir med tiden praktiserande muslim.

Ser mitt huvud tjockt ut i den här? Randa Abdel-Fattah
Om en ung tjej som bestämmer sig för att börja med slöja. Det blir inte helt lätt för henne i skolan där hon är ensam om att bära hijab men hon klarar sig bra med några bra vänner, sina rappa repliker och stöd från familjen. En kul och lättläst bok om hur det kan vara att vara muslim i Väst.

The road to Mecca, Mohamed Asad
Mohamed Asads biografi, gripande och intressant läsning om en man som konverterade från judendomen till islam och reste till Saudiarabien. Mohamed Asad är känd för sin Koranöversättning.

Montecore, Jonas Hassen Khemiri
En vansinnigt rolig och sorglig bok om en man från Nordafrika som finner kärleken i Sverige. Man får följa hans väg till det nya landet, hur han får barn och vad som händer med hans drömmar. En bok värd att läsa för alla oss som har eller har haft en anknytning till Nordafrika och för alla som gillar en bra historia och mycket kreativa ordlekar.