När är man gammal nog att själv få bestämma över sina val? T.ex vad man ska äta och dricka, hur man ska klä sig och även tyngre frågor som vem man ska leva med? Vi lever i ett fritt land, sägs det. Men i dagens Sverige finns inte bara kontrollerande familjer och släkter med ”utländsk bakgrund”. Det finns även vanliga svenska familjer som vill bestämma över deras vuxna barns liv. Metoderna liknar också dem man vanligen förknippar med hedersrelaterat våld. Några exempel (fiktiva personer men baserat på verkliga händelser):

Kvinna, 40  vars mamma regelbundet säger att hon skämmer ut familjen och är en dålig mamma pga att hon bär sjal/slöja.

Kvinna, 18, utkastad av föräldrarna kort efter att hon konverterat till islam.

Kvinna, 35, vars föräldrar vägrar acceptera att hon gift sig med en muslimsk man. De har helt tagit avstånd och pratar inte med henne längre

Kvinna, 33 vars föräldrar på ett subtilt sätt hånar hennes utlandsfödde man på ett sätt som hon förstår, men inte han.

Kvinna, 32 blir uppmanad att ta av ”det j*vla beduinhucklet” av sin familj.

Kvinna, 27, kommer på besök hos familjen. Då hon ätit middag så avslöjar de glatt att det fanns hackat fläskkött i maten hon just ätit.

Kvinna, 42, får höra pikar om hur blek hon är (underförstått pga. slöjan) och rasistiska skämt från familjen.

Vad är det som driver föräldrar och syskon till att psyka och förnedra sin egen dotter eller syster för de livsval hon gjort? Kanske det inte finns något enkelt svar. Men detta är i alla fall en högst verklig företeelse bland kvinnliga konvertiter till islam i Sverige. Det händer inte alla, men tillräckligt många för att man ska fundera på om Sverige är en hederskultur.