På vägen hem från jobbet springer jag in i närmaste mataffär för lite kompletterande inköp. Medan jag står i kön fångar tidskriftshyllan min uppmärksamhet. ”Herrtidningar” handlar om motorfordon eller sexistiska bilder av nakna kvinnor. ”Damtidningar” har en helt annan agenda.  Rubriker som lockar med ”Allt om plastikkirurgi”, ”Snyggare rumpa på 2 veckor” ”Gå ner 5 kg i rekordfart med nya dieten” ”Nya föryngrande produkterna, vi har testat dem” från varenda tidningsomslag. Och det finns mer: ”Stort test: blir det han och du?” lockar en av tidningarna som vänder sig till de yngre tjejerna. Och för de något äldre: ”Så här får du honom att tända på dig, alla heta tips”. Suckar djupt och sen är jag lyckligtvis framme vid kassan.

Sätter mig i bilen och slår på radion. Men det är inte trafiknyheterna som jag hade velat höra, utan en av de senaste hit-låtarna : ”I’m in the corner watching you kiss her…ooo… I’m right over here why can’t you see me…oooo?” ….och DÄR hann jag fram till avstängningsknappen. Ännu en suck som mera liknar ett frustrerat frustande.

Kör vidare hemåt i tystnad, och funderar på hur vi kvinnor matas med vissa budskap och sinnesintryck som hela tiden förstärker bilden av att livet bara går ut på att behaga en man och gå omkring och fundera på vad han vill ha. Och att kärlek är lika med att vara riktigt desperat beroende av en annan person. Det börjar redan strax före nedre tonåren med tjejtidningar, filmer och inte minst musik med ungefär samma desperata budskap. Tjejer med ljuuus stämma som kvider fraser om att hon inte kan leeeeva utan Honom. Fullständig uppmärksamhet på att man ska se ut på ett sätt som attraherar killar och män. Elak konkurrens tjejer emellan, systerskap är otänkbart då man tävlar om att bli sedd av en kille för att vara Någon.

Detta, mina vänner, är den ”Fria världens” syn på hur kvinnor ska vara och vart vi ska rikta vår tid och energi. Jag tycker den frampiskade desperationen som extra tydligt suggereras fram i musiken med budskap om att man inte kan leva utan sin älskade är en av de största faktorerna för mänsklig olycka i nära relationer. Hur kan man någonsin få en sund relation om utgångspunkten är att man är desperat och känslomässigt beroende och att man ska vinna kärlek genom att behaga till den grad att man inte länge är sig själv?

Nej tacka vet jag den somaliska kvinnan jag mötte för ett antal år sen. Hon bär stor svart slöja och många svenskar kanske tycker synd om henne för att hon är förtryckt. Damen har ett helt annat sätt att förhålla sig till relationer. Hon förklarade med fyra korta ord det som skulle kunna skjuta hela populärkulturens sjuka kvinnoideal i sank: Man inte bra -ut.