På morgonen steg vi upp tidigt, sen lyssnade jag på takbir då böneplatsen var precis bredvid där vi bodde… (fick till och med ett litet filmklipp… väldigt vackert då det var en dimma som sakta skingrades då solen gick upp). Sen gick jag till eidbön utomhus, en helt annan känsla än de röriga tillställningarna i Sverige med vuxna som snackar under khutba och ungar som ingen har koll på. Här var det en väldigt fin stämning, folk uppförde sig väl, tyst och lugnt under khutba, barnen var så gulliga i sina fina kläder och blev väl omhändertagna av de vuxna…
Efteråt så var det fika, jag försökte prata med farmor i familjen som hyrde lägenhet till oss, vilket gick sådär. Min berbiska är inte så bra, och jag kan förstå att min ”arabiska” dvs blandning av franska, dialekt och standardarabiska kan vara lite svårsmält. Efter det så slaktades två lamm, jag var med hela tiden och såg hur det gick till (man är så himla världsfrånvänd här i Sverige där man får hem en färdig bit styckat kött), hur man flådde lammen osv.

Sen åt vi grillad lammlever, och jo då, jag fick i mig den… (nån sa att jag har ett hårt hjärta som såg djuren slaktas och kunde äta dem…öh), fikade lite mer och så. Senare på dagen var det mer familjebesök och ännu mer grillspett… och dagarna gick med en massa köttätande. Jag hade lite svårt för alla lammhuvuden som låg överallt, och på gatorna stod män och grillade hela lammhuvuden, tydligen för att det luktar så illa att man inte vill göra det i husen eller på gårdarna. Jag åt däremot inte så mycket sötsaker faktiskt. Det var så enormt annorlunda att fira eid i Marocko och ta del av deras traditioner. Och så kul att äntligen känna att det var fest

Bjuder även på några bilder.

Traditionella grillspett med tillbehör. Första dagen äter man lever, sen grillar man andra delar av djuret, lagar tagine och couscous också

Lammskinn som ska beredas och säljas till förmån för välgörenhet.