As salamu aleikum

Bismillah…

Kvinnans skyldighet är att ta hand om hushållsarbetet och laga mat. Alla män är medvetna om detta och naturligtvis orkar de påminna kvinnor om detta, om de ser att kvinnan inte gör sitt jobb. Han kanske säger saker som att hon inte respekterar sin man om det är smutsigt hemma eller om hon inte har lagat mat. Kanske hon har lagat mat men inte mat som han tycker om.

Ja, de har ju rätt att påminna sina kvinnor, men vad händer när deras kvinnor påminner dem om deras skyldighet? Om en kvinna påminner sin man att det är hans skyldighet se till att familjens ekonomi fungerar, (alltså försörja familjen) så hur brukar han reagera? Många män sköter säkert sitt jobb men de flesta gör inte det, inte i Sverige i alla fall.

Om man bor i Sverige så tror dessa bröder att de inte behöver ta ansvar för sitt jobb för att det går ju inte att försörja familj i Sverige. Många lever med bidrag eller får lön men inte tillräckligt bra lön för att kunna försörja familj. Då måste kvinnan i familjen ta också ansvar för att familjens ekonomi blir bra och det har dessa bröder inget emot men hushållsarbete är ändå bara för kvinnor, tycker de.

Då kan vi kvinnor säga att här i Sverige är hushållsarbete både för kvinnor och för män. Speciellt om också hon måste jobba och bidrag räknas ju inte som mannens inkomst, eller hur. Dessutom händer det väldigt ofta att det är hon som jobbar och tar hand om familjens ekonomi för att som nygift har hennes man precis flyttat till Sverige utan språkkunskap och utan arbetstillstånd. Han kan/får alltså inte jobba. Hon jobbar, han är hemma men ändå tycker han att det är hon som ska städa och laga mat.

Vad jag vill säga och påminna om är att bröder måste se till att de får/har jobb med så bra lön att de klarar sig utmärkt med hans lön utan ekonomiska problem innan han kan påminna sin fru om hennes skyldighet. Sen om hon får t.ex. barnbidrag så hon får ju behålla den för sig själva. Och bidrag är inte hans lön. Och det är inget fel om hon hjälper honom med ekonomi eller om han hjälper henne hemma med städning och matlagning men man måste hitta en balans. Och bröder det går faktiskt att försörja en familj i Sverige, många gör det. Det handlar bara om att lära sig svenska, utbilda sig och sen söka jobb med bra lön, lycka till

Syster Jennie