Livet är full av frestelser och distraktioner som leder en från det goda till det destruktiva. Data och internet är min bästa vän men samtidigt så finns satan så påtagligt  i datan .. eh kunde inte motstå nödrimmet.

Här kommer ovärderlig information om två av dina fiender som lurpassar på dig någonstans bakom skärmen:

1. Shaykh Google. En högröstad figur som ofta har ett bra tekniskt team till sin hjälp för att föra ut sin förkunnelse av mycket varierande och svårbedömd sanningshalt. En av farorna med Shaykh Google är att han vill förleda dig att tro att du hittar Sanningen där på hans hemsidor med flash och andra kul teknikaliteter installerade. Du är i själva verket helt lost då du skrivit in ett sökord och får upp tusentals förslag utan att kunna bedöma någonting om kvaliteten. Innan kvällen är slut har du hunnit med 29 olika åsikter i samma fråga, ser dubbelt och flämtar lätt och avrundar med en tur i några forum där man enkelt kan öka sin förvirring ännu mer. Shaykh Google är förrädisk också för att han försöker förleda oss att tro att man lätt och snabbt kan få grepp om de islamiska vetenskaperna utan att göra som föregående generationer gjorde, pluggade hårt med kvalificerade lärare. Du kan lätt få fram en massa fatwor som gäller en helt annan person någon annanstans i världen och då du översätter den till dina personliga förhållanden riskerar du att hamna rakt i diket. Shaykh Google kan i värsta fall även få dig att känna dig kvalificerad att själv bli nätschejk eller nätschejka och lägga ut svavelosande appeller. Lite som om vem som helst kunde testa på att vara läkare och ge medicinska råd till andra.

Vilket får mig att komma in på den andra Satan i datan, nämligen den förrädiska

2. Dr Google. säg mig dina symtom så ska jag säga dig alla sjukdomar du inte har, så att du får oroa dig ordentligt. Är du svettig på sommaren, ja det kan vara en allvarlig infektionssjukdom eller kanske klimakteriet fast du knappt fyllt 35. Magknip härrör inte från all chips och choklad du åt utan IBS eller cancer. Och då skinkorna och benen domnar av efter 9 timmars surfande så är det tecken på något neurologiskt eller kanske en tumör som trycker på. Att du känner dig pigg spelar ingen roll. Dr Google får dig att känna dig sjuk och orolig på ett litet kick. Han kopplar ihop symtom med olika ovanliga och farliga diagnoser som gör din nattsömn orolig. Du kan till och med komma upp i varv så mycket att du känner sensationer i kroppen som inte ens Dr Google kan koppla ihop med någon diagnos. Då är räddningen sannolikt att googla på ”hypokondri” eller ”hälsoångest” i stället.

Så, missförstå mig rätt. Internet är på många sätt helt underbart, men man måste använda det med förstånd. Google är superbra till recept på kladdkaka eller hitta en snickare men försök för sjutton inte diagnostisera varken ditt andliga, psykiska eller fysiska tillstånd med hjälp av Google!