Jag undrar om du sover gott om natten. Den du föraktar och använder som verbal boxboll vrider sig i sängen ända in på småtimmarna, vaknar sent på förmiddagen svettig av ångest efter mardrömmen att vara jagad ända in sömnen. Vaknar till en ny dag av fruktlösa försök att komma fram hos facket, företagshälsan, sjukvården eller kanske en vän som har en stund över att lyssna på bedrövelsen. Dagen förflyter i ett oorganiserat töcken, planlöst surfande på konstiga hemsidor, hjärtat klappar i otakt och munnen är torr. Tankarna vandrar oroligt hit och dit. Säga upp sig? Lämna landet? I så fall varthän? Hur behålla bostaden? Men framför allt, hur behålla förnuftet i ett läge där det verkar som alla överger en? Offret blir den skyldige i Kafka-processen som sniglar sig fram med långa plågsamma dagar och oroliga sömnlösa nätter. Din slagpåses sömnpiller är slut, så hon kommer antagligen inte sova alls nu. Alla på jobbet satt tysta då du gick åt hennes tro, det mest värdefulla för henne. Smart val. I mobbing-Sverige är muslimer lovligt byte och ingen kommer till undsättning då du brassar på med din ringaktning. En gång försökte hon värja sig från dina personangrepp och då kröp du teatraliskt ihop och sa att du fick ont i magen. Men hon ska stå ut med plågan, dag efter dag medan tysta åskådare låtsas som om de inget sett eller hört. Sneda blickar, aggressiva gester, spänningen i luften och sen de verbala angreppen inför en tyst publik. Hon har ibland funderat över om hon är tokig men visst hörde hon rätt då du väste något föraktfullt om hucklen i korridoren då hon gick förbi också? Och hon kan väl inte missförstått dina öppna påhopp inför hela arbetsgruppen. Hon undrar ofta vad de andra som bevittnar det tänker och känner. Men vad ska hon göra? Sover du själv gott ”kära” mobbare? Och hur tillfreds är du själv med livet, du som måste avreagera dig på andra, då en svag chef ger dig fria händer och fega kollegor tiger? Hon du mobbar undrar ofta hur vuxna människor är funtade som beter sig som dysfunktionella skolbarn på en skolgård där rastvakten missat tiden. Och framför allt varför grundlagen om religionsfrihet och konventionen om mänskliga rättigheter inte tycks gälla för den som konverterat till islam och bär sjal på huvudet.