Nu har drevet gått igen då fyra herrar med muslimsk bakgrund sitter häktade misstänkta för anstiftan till terrorbrott. Ett par av dem är sen tidigare kända för sitt äventyrliga resande i världen, då de anhölls och åtminstone en anklagades för terrorism men frisläpptes.

Detta är dock inte det enda anmärkningsvärda i deras bagage. Dessa herrar som tydligen beskrivs som väldigt religiösa har tillsammans en diger meritlista av brott bakom sig. Det är sexuella övergrepp, misshandel på fyllan, knarkbrott, kvinnomisshandel. Tjusigt.

Varför tar jag då upp det? Jo, för att det pratas så mycket om de muslimska ledarnas ansvar och även om hur dålig islam är som religion. Killar som ägnar sig åt att dricka, knarka och slåss är bevisligen inte från någon islamisk miljö, och har med största sannolikhet inte varvat rusen med moskébesök. Det har också talats om att de som rekryterar till extrema grupper  inte söker sig till religiösa miljöer utan till personer som från början inte är intresserade av religion och inte kunniga i islam

Extremisterna må utge sig för att ha religiösa motiv men det är bevisligen oftare personer med ett helt annat förflutet än religiös hängivelse som rekryteras. Vissa kanske till och med värvats under fängelsevistelsen efter att begånget vålds- eller narkotikabrott, saker som troende muslimer inte alls befattar sig med. Vill ni ha fler exempel på vilken typ av person som hamnat i extremist-kretsen? Om ni sett ”det svider i hjärtat” så minns ni nog ex-nazisten som blev radikal muslim.

Med andra ord, det är knappast en islamisk fostran som är problemet, snarare bristen på det. Och dessa personer håller inte till i de vanliga moskéerna där det predikas islam som den fredliga religion det är, de blir i alla fall inte så långvariga då deras åsikter inte får gehör, se t.ex. artikeln om stockholmsbombaren som kom ihop sig med ledningen för islamic centre i Luton.

Vad ska man då göra? Mot bakgrund av den biografi de personer som senaste figurerat i terroristsammanhang har så kanske man bör satsa mer på fängelseimamer och muslimska fältare som hjälper ungdomar på glid. För det är inte i moskéerna man kunde ha hittat dem och förebyggt det som nu hänt.