Om jag skulle berätta för dig om en som var fången och inte fick röra sig fritt, som var inlåst och beroende av sin fångvaktare. Någon som regelbundet blev slagen, förhörd och oskyldigt anklagad för en massa saker timme efter timme. Någon som blev hotad att göra som h*n blev tillsagd, annars skull de nära och kära råka illa ut. Någon som hölls vaken på nätterna med utfrågningar, kränkningar. Någon som fick stå i kylan alldels för tunnklädd. Någon som hindrades från att utöva sin tro och blev kränkt och hånad för den. Någon som blev fysiskt kränkt med olika sexuella intrång och övergrepp. Någon som levde i ständig skräck för vad som skulle komma härnäst. Någon som förvägrades vård då h*n var sjuk. Någon som nekades mat och dryck.

Vad tänker du på då? Ett tortyrfängelse i något av de där hemska länderna ”därnere”? Vet du vad jag tänker på? Jo, alla mina medsystrar i Sverige som lever i misshandelsförhållanden. Kvinnomisshandlaren kunde få jobb på vilket fängelse i tredje världen som helst med hans  slipade metoder att knäcka, bryta ner, få total kontroll och få offret att göra vad som helst.

Detta, kära läsare, är kvinnomisshandel, naket beskrivet då man skalat bort blajet om ”familjebråk” och att ”det är inte ens fel att två träter”. Det är en människa som med våld och tvång skaffar sig makt över en annan människa. Precis som i tortyrfängelserna i diktaturerna

Jag vet inte hur mycket man dragit paralleller till tortyr innan då man diskuterat våld mot kvinnor. Jag gör det och jag är helt övertygad om att jämförelsen håller… utom på en punkt: ”Fångvaktaren” är inte statligt anställd utan skulle föreställa ens ”älskade” och ”livskamrat”.  Om detta är vanligt? Rapporten ”Slagen Dam” visade siffror på att uppåt hälften av kvinnorna i Sverige råkar någon gång under sitt liv ut för en våldsam man i sin närhet. Det är inte ute i parkerna de flesta våldtäkterna begås, nej det är i hemmet. Han som våldtar är en man du känner. Och detta, mina vänner, händer i det jämställda Sverige.  Det händer med samhällets goda minne, för straffen de få av förbrytarna som åker fast får är löjeväckande låga. Det är nästan gratis att göra någon illa, och uppenbarligen finns det dem som gillar det.

tidigare publicerad på Konvertitakutens gamla hemsida