Vad finns det för belägg för att man tänker bäst då man är barhuvad?  Högljudda röster från islam-hatare och antisemiter som glömt att det tillhör svensk sed att bära hatt eller sjalett? Empiriska undersökningar? Enstaka erfarenheter av kulturkrockar med negativa förtecken som exempelvis ett litet bråk i tvättstugan? Eller kan det vara så att massmedia faktiskt påverkar människors sätt att betrakta beslöjade kvinnor, män med turban och kippa som lite dummare?

Det senaste inslaget i anti-sjaldebatten är en dokumentär av och om en kanadensisk konvertit till islam som skickligt utnyttjat en vilsen kvinna som säger sig ha konverterat till islam då hon träffade sin algeriske make och sen började beslöja sig för att vara exempel för deras dotter. Ja, mannen var säkert ”snäll och modern” då han inte hade skägg. Hans enda replik i filmen var att han inte skulle slå dottern om hon inte satte på sig slöjan ”för våld hjälper inte”. Härligt. Jag är ganska säker på att dessa stackars människor inte insåg hur de medverkar till att öka islamofobin och inte minst ringaktningen för muslimer som väljer att visa sina muslimska attribut.

Jag grät då jag såg filmen. Kvinnans vilsenhet var så uppenbar och efter dryga 10 med slöja så får hon det till att hon bara fallit för grupptryck och blivit konform i sitt tänkande för att tillhöra en grupp. Att det också visas hur hennes egen mamma utsätter henne för känslomässig utpressning för att få henne att ta av sig slöjan (egentligen att betrakta som psykiskt våld) nämndes inte alls som en orsak till att situationen blev pressad och hennes osäkerhet ökade. I förbifarten nämndes 11 september och en med muslimfientlig attityd, men diskuterades inte på djupet. I stället föll den stackars kvinnan direkt i gropen att utse slöjan som problemet, när det egentligen är omgivningens intolerans som skapar en press som för vissa personer och i vissa situationer kan bli olidlig.

Som sagt så diskuterades knappast den psykiska pressen från familjen och det omgivande intoleranta samhället, men desto mer tid gavs till att påstå att den muslimska gruppen pressar fram ett konformt tänkande och att försöka påskina att slöjan är mycket omdebatterad i islam. Vad finns för substans i det? Till och med i filmen så visas att kvinnor som bär olika slags huvudduk och dem som inte bär den umgås vänskapligt tillsammans. Min personliga erfarenhet är likadan. Det finns inte någon muslimsk sedespolis som ansätter kvinnor som är barhuvade, flertalet av oss är mycket väl medvetna om att trycket kan bli för stort om man har familj som inte stödjer en eller till och med tar avstånd, då man får problem på jobbet eller skolan, då man utsätts för sneda blickar och glåpord i det offentliga rummet. Vi umgås tillsammans oavsett hur vi valt att klä oss.

Att slöjan är omdebatterad både stämmer och inte stämmer. Bland de muslimska lärde är det *inte* omdebatterad utan tolkningen av koranverserna som berör ämnet är konsekvent. Men visst är slöjan omdebatterad – av islamofober, islamologer, rasistiska grupperingar och andra som vill få oss att tro att fritänkande kräver ett bart huvud. Men det blir inte mer sant för det. Gång på gång visar man upp kvinnor som tagit av sig slöjan i media och som är villiga att ge de rätta uttalandena om den totalitära synen i islam. Att det omgivande samhället är konformt och totalitärt i sitt bemötande av muslimska kvinnor med slöja har de tydligen helt glömt bort. De hamnar i ett självbedrägeri att man automatiskt blir mer fritänkande bara huvudet är bart, vilket man självfallet  inte blir.

Vi har fastnat i en hopplös debatt om något som borde vara en icke-fråga i ett samhälle med religionsfriheten inskriven i grundlagen. Den dag som man *inte* utsätts för negativ press om man bär slöja, DÅ kan vi tala om fria val och fritänkade. För i dag är valet inte fritt. Ibland får vi välja mellan slöjan och vår familj, slöjan eller att försörja oss eller slöjan eller vår personliga trygghet i det offentliga rummet. Det är direkt motsats till frihet och fritänkande.

Till er som tar av er sjalen: Jag tycker att det är förståeligt att ta av sig slöjan i denna massiva anti-hijabkampanj som pågår. Då påtryckningarna hotar ens grundläggande livsbehov som gemenskap och försörjning är det inte lätt. Men snälla, snälla ni som gör det, bjud inte media på gratis material till nästa islamofoba inslag utan lev och låt leva. Vi vet alla inom oss att det är tufft att vara minoritet och utmärka sig, så definiera problemet på rätt sätt. Det är inte slöjan eller muslimerna som ger ofrihet utan att leva med intolerans och olika påtryckningar att bli som majoriteten.