Så var det midsommarafton och DN skriver om företrädelsevis muslimska barn på en förskola i Tensta som firar midsommar i förskott. De söta barnen har fått måla svenska flaggor på kinderna (när blev det svensk tradition? Jag har aldrig gjort det som barn) och får dansa runt en majstång som hämtats in på förskolan pga. regnvädret. Buffén har lyckligtvis banranpassats så det blir inte sill utan fisk och kyckling i stället. Midsommarafton är en hednisk högtid som från början bland annat ägnades åt soldyrkan enligt hällristningar man funnit. Majstången är lånad från Tyskland. Riktigt av vilken anledning man firar i dag är nog ganska oklart, men festen är i alla fall känd för öl, nubbe och sill och eftersom jag inte förtär något av dessa tre så kan firandet för min del kvitta. Ja låt vara att jordgubbar är gott 🙂

Det är dagen före midsommar­afton, men för många av barnen på Stormhatten är förskolans firande det enda för året, skriver journalisten och man får känslan av att det är lite synd om dessa barn som berövas så mycket av livets roliga. Enda firandet för året? Hm, låt oss se. Det är nog inte så ovanligt att muslimska familjer ordnar lite extra trevnad till de svenska storhelgerna även om man inte anammar svensk tradition fullt ut. Sen har muslimerna Ramadan, en hel månad med speciella vanor, maträtter och för vissa moskébesök, och efter det Eid ul Fitr, en tre dagar lång fest med mycket goda traditioner. Två och halv månad därefter kommer Eid ul Adha, en stor högtid med nya kläder och gåvor, god mat och speciella traditioner. Muslimer lider inte direkt brist på firande under året om nu någon skulle tro det.