En ny rapport om jude- och muslimhat har presenterats i dagarna. SvD har rubriken ”Judar och muslimer diskrimineras” men om diskriminering står det nästan inget alls, utan man fokuserar på hatbrott och hets mot folkgrupp på nätet. Båda dessa företeelser har ökat. Det hade nog jag kunnat säga ändå, sånt hörs och syns. Vänner har blivit ofredade, ja även jag själv har blivit skriken åt på gatan. Och vad man hittar på nätet är allsköns rasism och ren hatpropaganda om att den som konverterat till islam borde avrättas. Dock skulle jag vilja säga att vardags-händelserna med tillmälen, blickar och suckar på stan och konstigt stela blickar då man kommer har minskat väsentligt. För min del hör det till ovanligheterna att jag bemöts märkligt/illa. Jag har allt oftare muslimska kollegor i mitt jobb som kräver akademisk utbildning. Så bilden är ändå paradoxal, inte bara nattsvart. Jag hade gärna sett en analys om kopplingar mellan nät-hets, hatbrott och diskriminering. Och även de etablerade media-aktörernas roll i att skapa och befästa stereotypa bilder.