Chefen ropade hejdå innan hon öppnade ytterdörren: ”Vi ses i morgon – om Gud vill”!  ”Javisst” svarade jag lite disträ och hon hann gå innan jag plötsligt insåg vad det var jag hade hört i ett helt otippat sammanhang.  Och insåg att jag själv inte skulle sagt det av ren självcensur.

I dag satt jag på lunchrasten och pratade med några kollegor. Halkade in på resor och då förkunnar en kollega att ”kvinnor kan ha det jobbigt om de reser ensam i muslimska länder”. Jag har hört den typen av tongångar innan så jag konfronterade: ”Du verkar ha rätt negativ uppfattning om muslimska länder. Har du rest mycket i den delen av världen?”  Nej det verkade han ju egentligen inte ha gjort men ”hade hört”. Spännande att en äldre herre som inte rest så  mycket i den muslimska världen har en så bestämd uppfattning av hur kvinnor upplever det. Eller är det så himla legitimt att slå ner på allt som har med muslimer och islam att göra? En annan dag försökte han lära ut att det var okej enligt islam att skilja sig men ändå fortsätta kalla sig gifta ”islamiskt” och bidragsfuska. Som om vi inte hade nog med våra egna självutnämnda shaykher!

Det är kusligt att det blivit så normaliserat att gå loss på muslimer att ingen brukar reagera. Jag menar, muslimska länder finns så många med så olika kultur och politiskt läge att man inte skulle kunna generalisera ens om man HADE varit i många av dem. Sen när blev det legitimt med muslim-bashing? Och hur mycket del har muslimerna själva i den utvecklingen? Jag som är verksam inom socialt arbete har sett både ett och annat av muslimska klienter som inte uppför sig bra. Men det har de å andra sidan absolut inte monopol på. Varför blir just muslimer stämplade? Jag kände en olustkänsla i dag då jag fick höra hur hemskt det är för kvinnor i muslimska länder.  Kanske kunde man även tala om kvinnoförnedringen här, i Sverige? Eller hur turister beter sig som ett djur på fyra ben med tryne på turistorterna? Mord på brudar, abort på flickor för att det är ”fel” kön och änkebränning i Indien? En trötthet infinner sig då det bara är muslimernas brister som ska betonas – när otrevligt och trevligt folk finns överallt och kvinnoförtrycket är globalt. *suckar djupt*