Sen terroristen Breivik sjukförklarades av de psykiatriker som gjort rättspsykiatrisk undersökning på honom har jag gått och haft en klump i halsen. Det stämde liksom inte. Hans någorlunda välformulerade manifest och planeringen av inte ett men TVÅ bestialiska terror-dåd som utfördes välregisserat inom loppet av några timmar rimmade extremt illa ihop med det jag vet om schizofreni. Den schizofrene lever i en värld av hallucinationer och vanföreställningar. Vissa tror att de blir strålade av grannens TV-antenn eller att deras hus invaderas av marsmänniskor. Många plågas av rösthallucinationer som säger elaka saker till dem, och därför ser det ut som de går omkring och bråkar med sig själva. De kan förvisso bli våldsamma om de inte får hjälp med rätt medicinering och terapi, men den typen av plötsligt våld är egentligen så långt ifrån Breiviks välregisserade terror som man kan komma.

Nu har Johan Cullberg, en av Sveriges mest kända inom psykiatrin och numera professor på Ersta Sköndal Högskola ifrågasatt diagnosen i en debattartikel i DN. Jag hoppas innerligt att han får gehör för det han skriver.  Nog är skräcken och hatet gentemot utlänningar sjukt, men det är ingen psykiatrisk diagnos som fråntar en ansvar för sina handlingar. Hoppas man väljer att omvärdera materialet och om behov finns göra ytterligare tester. För som jag sa tidigare. Skulle diagnosen stämma – då är det någon annan som planerat attentaten.