As salam aleykum. Varje år är det lite pirrigt innan Ramadan med de längre dagarna, men sen kommer vår vän och jag undrar varför jag alls oroade mig. Alhamdulillah, Allah underlättar verkligen fastan och kroppen vänjer sig vid de nya rutinerna. Visst fins svårigheter att fästa sig vid när det gäller Ramadan på sommaren – de långa dagarna, så sena iftar att det är svårt att träffas, sömnbrist och annat vi alla redan har dvelat länge vid. Jag satt 1 Ramadan i solen och njöt och tänkte att det faktiskt fins mycket välsignelser med att ha Ramadan just på sommaren. De ljusa kvällarna, möjligheten att grilla, lättare att få semester under stora delar av månaden och ledigt på Eid, det sköna vädret att glädjas över osv. Där jag satt i solen fick jag en så skön känsla, alhamdulillah. Många säger ”stackarn” när de hör att man fastar, men faktiskt är det rätt synd om de som inte förstår vilken välsignelse fastan är, för den som har möjlighet att utföra den, försås.

Vi kommer att få dessa besök av vår vän de ljusa tiderna många år framåt. Vänen kommer när det passar den bäst, och den har sina rutiner som måhända krockar med våra. Men det är ingen krävande vän som begär fina middager och underhållning hela tiden. Den nöjer sig med enkel bjudning, bön, och reflektion. Vänen kommer inte för något annat än möjligheten att ge oss sin gåva. Jag blev påminnd om dette med att acceptera det som är, och inte fokusera på ”om det bara var si eller så”. Hur tar du bäst tillvara sommar-Ramadans välsignelser?

Sommar-Ramadan

Den värmande solen
är min mat.

Den mjuka vinden
är min dricka.

Den kurrande magen
är min dhikr.

Hur utmärkt
är inte denna måltid
jämförd med de förvittrande
kött och grönsaker
som fastan bryts med?

Heidi B, juli 2012, 1 Ramadan