”I Koranen står det hur människor ska be, hur de ska behandla andra och hur de ska leva sina liv.” Så här står det i boken Heliga texter Koranen och Islam av Anita Ganeri.

En muslim vill vara troende, följa islam och göra Allah nöjd. Hen är muslim men hen har också ADHD och Asperger. Dessa funktionshindrar påverkar hennes/hans möjligheter att kunna följa islam.

Renhet är halva tron och vi har regler att följa. Kvinnor har oftast ansvar ta hand om maten och städningen hemma och män brukar ta ekonomiskt ansvar men vad om en muslim med funktionshinder har svårt att klara dessa uppgifter? Ska hen kunna klara dessa uppgifter?

Vi måste komma ihåg att Gud inte lägger på någon en tyngre börda än han kan bära (Koran 2:286) och en muslim med vissa hinder försöker ju att klara följa Allahs vilja så bra hen kan. Det vet ju hen och det vet säkert Han också men vet alla andra? Borde det spela någon roll vad alla andra tycker och tänker så länge Allah vet att hen gör sitt bästa? Nej, det spelar ingen roll men man kan förstå att det är jobbigt höra om och om igen hur man borde göra ditt och datt för att slippa göra haram.

Jag kan nämna några exempel. Personer med ADHD kan ha koncentrationssvårigheter. För muslimer med dessa svårigheter kan det betyda att hennes/hans tankar är någon annanstans hela tiden, trots att hen gör allt hen kan för att kunna koncentrera sig till exempel på bönen. Hen får höra hur viktigt det är att inte tänka andra saker under bönen utan bara koncentrera sig på själva bönen och det gör henne/honom ledsen förstås.

Personer med Asperger kan ha svårigheter att klara vardagsrutiner. Hen behöver mycket tydliga rutiner för att kunna klara sina uppgifter så bra som möjligt. Uppgifter som hen kan ha svårt att klara kan vara hur enkla saker som helst såsom att diska, bädda sängen, duscha eller damma. Också matlagningen brukar vara ensidigt och svårt.

Tänk om en muslimsk kvinna med Asperger skulle gifta sig med en man som kommer från en kultur där han har lärt sig att alla kvinnor är superduktiga med städningen och matlagningen och sen ser han att hans fru klarar inte med maten och det är ofta ostädat hemma.

Han kommer att tänka att hon inte ger de rättigheter som hon borde ge  honom enligt islam. Kanske det är så men inte för att hon inte vill utan hon bara kan inte. Hon helt enkelt klarar inte hur mycket än hon försöker och han förstår inte henne hur mycket än hon försöker förklara.

Är det då bättre att hon inte gifter sig än att hon är gift men klarar inte det hon ska? Om vi tänker att hon bestämmer att inte gifta sig så vad kommer att hända då? Hennes systrar i islam kommer att påminna henne hur viktigt det är att vara gift och att äktenskap är halva tron och när hon förklarar varför hon inte vill gifta sig så kommer hon bara höra att det inte är så svårt att t.ex. laga mat. Men det är det för henne.

Man kan också tänka saken så att han har Asperger eller ADHD och han har svårt klara i arbetslivet och försörja familjen eller varför inte så att han har svårt att klara hemma och hon i arbetslivet. Det här var bara ett exempel.

Med denna text vill jag inte sätta ner islam. Al hamdulillah jag är muslim och jag vet i mitt hjärta att islam är sanningen och vi måste göra allt vi kan för att göra nöjd vår skapare Allah men jag vill bara att ni nu funderar på hur muslimer med funktionshinder kan ha svårt att följa vissa regler, inte för att hen inte vill utan att hen bara inte kan och Allah vet bäst vad hen har i sitt hjärta och det räcker ju.